maandag 4 oktober 2010

Navorming wetenschap en techniek op 26.11.2010 in Technopolis.

Praktische informatie
Op vrijdagvoormiddag 26 november 2010 inspireert Technopolis leerkrachten kleuteronderwijs en biedt hen kansen om wetenschap en techniek op een attractieve en boeiende manier voor kleuters te brengen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden krijgen zij een overzicht van middelen die zowel door Technopolis als andere initiatieven worden aangeboden.

Dagindeling
8:30u - 9:00u Onthaal + koffie
9:00u - 9:15u Verwelkoming
9:30u - 10:10u Infosessie of doe-sessie
10:30u - 11:10u Infosessie of doe-sessie
11:30u - 12:10u Infosessie of doe-sessie
12:30u - 13:30u Lunchpauze + informele contacten

Workshops

Ver-draaid

Jonge kinderen onderzoeken en ontwerpen

In deze workshop wordt een korte schets gegeven over hoe je als leraar kleuteronderwijs bij jonge kinderen rond techniek en wetenschap kan werken. Maar … het zwaartepunt van deze sessie ligt uiteraard op het zelf ervaren, onderzoeken en ontwerpen.
Wist je bijvoorbeeld dat heel wat planten uit onze dagelijkse omgeving water kunnen kleuren? En dat je met dit gekleurde water kan toveren? Heb je ooit al eens zelf een tol ontworpen? Bleef ze lang draaien?

Sprekers: Hilde Van Houte en Ann Bertele



Techniek in een notendop

Via deze workshop willen we je laten ervaren waarom het belangrijk is om bij kleuters rond wetenschap en techniek te werken.
Via wetenschap en techniek leer je anders en creatiever problemen oplossen. Zo leer je kinderen innovatief te zijn.
In deze workshop maak je kennis hoe je hiermee van start kunt gaan in de kleuterklas. Jullie gaan bij ons aan de slag met een breed gamma aan materialen. De opdrachten tijdens de workshop hebben de kleuters in “De Speurneus” (een school in Gentbrugge) al met succes uitgevoerd.
Je aanpak wordt a.d.h.v. fotomateriaal vergeleken met die van de kleuters van “De Speurneus”.

Spreker: Vanessa Janssens



Op onderzoek met Fred

Wetenschap en techniek bij kleuters

Op onderzoek met Fred is een handig pakket om kleuters op een verantwoorde, aantrekkelijke en boeiende manier te laten kennismaken met wetenschap en techniek. Aan de hand van een map met een handleiding, een basisverhaal en 16 impuls- en onderzoekskaarten worden kleuters ingeleid in de boeiende wereld van de fysica en de chemie. Ver weg van alle theorie wekt deze map hun honger naar experimenteren en nieuwe inzichten. Kom je graag kennismaken met deze bijzondere methode? Neem dan deel aan deze workshop en experimenteer mee!



Nieuwe ontwikkelingsdoelen aan den lijve ondervinden!

Leen De Bie zal een workshop brengen waarbij jullie in aanraking zullen gebracht worden met de nieuwe ontwikkelingsdoelen van techniek. Het wordt een verhaal gebaseerd op waar gebeurde praktijken waarbij de belangrijkste fundamenten van techniek aan bod zullen komen. We denken hierbij aan hanteren, duiden en begrijpen van techniek. M.a.w. in deze sessie worden jullie ondergedompeld met goede praktijkvoorbeelden waarmee je direct in de klas aan de slag kan!

Spreker: Leen De Bie



Aanbod Technopolis + rondleiding Kinder-doe-centrum

In deze interactieve presentatie wordt het aanbod van Technopolis voor het kleuteronderwijs uit de doeken gedaan. Daarna geeft een edutainer van Technopolis een rondleiding in het Kinder-doe-centrum en brengt er de wetenschappe-leuke demo WolkenWijs.

Spreker: edutainer Technopolis


Max en Nina bouwen een huis

Voorstelling interactief poppentheater Max en Nina bouwen een huis.

Max en Nina bouwen een huis, maar plots worden de bouwvakkers ziek... Nu moeten ze zelf aan de slag. Zal het hen lukken een volledig huis te bouwen?

Bij de voorstelling hoort een nabespreking en een werkmap die tevens wordt toegelicht.

Acteur en spreker: Jan Staes



meer info en inschrijven op http://www.technopolis.be/nl/index.php?infodag=27

Geen opmerkingen:

Een reactie posten