vrijdag 7 juli 2023

Is Thierry Marchant een buisprof of is statistiek een moeilijk vak?

Is Thierry Marchant een buisprof of is statistiek een moeilijk vak?

Begin juni reageerde ik via mijn Twitteraccount op verschillende krantenartikels. Nu ik wat meer tijd heb, wil ik via deze blogpost neerschrijven hoe ik het vak statistiek heb ervaren aan de Universiteit Gent, bij professor Thierry Marchant. Spoiler: dit was geen negatieve ervaring.

In dit artikel geef ik mijn persoonlijke kijk op de oorzaken van het hoge buispercentage voor dit vak. Belangrijk om te vermelden is dat dit gebaseerd is op wat ik zelf heb gezien, gehoord en ervaren. Het is dus een subjectief verslag.

Ik wil ook meegeven dat ik dyslectisch ben. Als je tips hebt op het vlak van spelling of grammatica, dan hoor ik ze graag. Stuur me gerust een bericht. ook ik wil blijven bijleren.


Is Thierry Marchant een buisprof?

Mijn antwoord: nee.

Is statistiek een moeilijk vak?

Mijn antwoord: ja, en ook een typisch buisvak.


Waarom is statistiek een buisvak bij de opleidingen pedagogie en psychologie?

1. Geen wiskundeliefhebbers

Wie echt gepassioneerd is door wiskunde, kiest meestal geen opleiding in pedagogie of psychologie.

2. Basiskennis wiskunde ontbreekt vaak

Veel studenten zijn zich er niet van bewust dat hun basiskennis van wiskunde is weggezakt. Er was (en is hopelijk nog steeds) een opfrissingsbundel beschikbaar bij het vak Statistiek I. Je kon die bundel ook doornemen vóór de start van je studie.

Die basiskennis is cruciaal. Je kan de uitleg van de prof wel begrijpen, maar als je niet meer weet hoe je breuken deelt, geef je foutieve antwoorden, ook al snap je het principe. Zo wordt statistiek onterecht een struikelblok, terwijl het eigenlijk haalbaar is.

3. Lessen van 4 uur zijn te lang

Toen ik het vak volgde, duurde één les vier uur. Dat is eigenlijk te veel. Na een kwartier ben je je focus kwijt, zeker als je voorkennis mist. Je zit er dan bij zonder nog iets te begrijpen.

Een oplossing is om de leerstof op voorhand zelfstandig in te studeren. Gelukkig bood prof. Marchant videolessen aan, waardoor je thuis al stukken kon bekijken. Voor mij werkte dat ideaal: ik combineerde een voltijdse job, kinderen én een voltijdse studie.

4. Gebruik de voorbeeldexamenvragen

Je krijgt voorbeeldvragen. Bestudeer die grondig, ook taalkundig! Sommige vragen lijken op elkaar, maar vragen iets anders. Zoek actief het verschil.

5. Multiplechoice-examens met giscorrectie

Je moet vaak meerdere stappen doorlopen om tot het juiste antwoord te komen. Vergeet je in de laatste stap bijvoorbeeld te kwadrateren, dan staat dat foutieve antwoord meestal wel tussen de opties. Dat is frustrerend, maar ook een leerpunt.

6. Begin met de theorie, niet met de oefeningen

Leer eerst de theorie. Los daarna pas oefeningen op. Bij veel studenten is het net omgekeerd. Tijdens het oplossen moet je vaak teruggrijpen naar de theorie.

7. Practica zijn moeilijker dan het examen

De oefeningen tijdens de practica zijn véél moeilijker dan de examenvragen. Je krijgt enkel het eindantwoord, niet de tussenstappen. Dat lijkt hard, maar is net zoals bij burgerlijk ingenieurs.

De bedoeling is dat je samenwerkt: met een wiskundeknapper of met een studiegroep. Vaak deelt iemand in de Facebookgroep de uitwerking – gebruik dat zeker bij het studeren.

Waarom zijn de practica zo moeilijk?

Volgens mij wil prof. Marchant zo de liefde voor wiskunde aanwakkeren. Hij gelooft dat elke student dit kan leren, ongeacht of je uit BSO, TSO of ASO komt. De basis is misschien verschillend, maar de kans is gelijk.

8. Mentaliteit: doorzetten is cruciaal

Veel hangt af van je doorzettingsvermogen. Dat ontbreekt sommige studenten. 


Even terzijde: objectiviteit bij het verbeteren

Bij statistiek is er geen ruimte voor subjectiviteit: je antwoord is juist of fout. In andere vakken binnen pedagogie kan er wél interpretatie zijn. Dan hangt veel af van de prof, je inzicht in zijn/haar denkwijze, en van wat zij belangrijk vinden.

Een voorbeeld:

Aan de KAHO (hogeschool kleuteronderwijs) zag ik tijdens feedbackmomenten twee studenten met exact dezelfde antwoorden. De ene kreeg 9/20, de andere 16/20. Dat is frustrerend en onrechtvaardig.

Bij prof. Marchant is dat anders. Daar kan je niet boos zijn op de prof. Hoogstens teleurgesteld in jezelf.

Heeft statistiek nut voor je dagelijks of professioneel leven?

Mijn antwoord: ja.

Je leert doorzetten, verbanden leggen, gestructureerd denken, gegevens analyseren.

In een bedrijf leer je zo problemen oplossen, software beter benutten, en productieprocessen verbeteren door data te interpreteren. Al die vaardigheden leer je dankzij statistiek. Het is dus méér dan een vak: het is een training in denken.

Ik dacht ooit dat ik dit vak nooit zou kunnen. Maar het is me gelukt. En vandaag merk ik dat ik dankzij dit vak het verschil maak op mijn werk.

Besluit

Gebruik de kansen die je krijgt. En als je moet herkansen: blijf doorzetten. Het is het proces naar het slagen dat je de grootste inzichten en voldoening geeft.

Veel succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten