maandag 25 december 2023

AI: Wat met de opdrachten van de studenten in het onderwijs?

In het tijdperk van Kunstmatige Intelligentie (AI) staat het onderwijs voor om zich anders te organiseren. AI heeft het potentieel om het onderwijslandschap enigszins te veranderen, vooral door de manier waarop we leren aan te passen.

Een belangrijke verandering is de verschuiving naar procesgericht leren. In plaats van enkel de nadruk te leggen op eindresultaten, zoals toetsscores, moeten we de focus verleggen naar het leerproces zelf. Dit betekent dat we leerlingen begeleiden in zowel feitenkennis als begrip, met de nadruk op kritisch denken, probleemoplossing en creativiteit. Problemen die nu bestaan met AI, bestonden vroeger ook. Opdrachten werden vaak door externen gemaakt. In groepswerken deed de ene student veel en de andere bijna niets. Het positieve was dat, als de ouders of een zus hielpen, of bij groepswerken die ene persoon, ...zij wel bepaalde vaardigheden ontwikkelden en bijleerden. Dit probleem bestaat dus al langer en nu met de opkomst van AI zal iedereen geneigd zijn deze technologie optimaal te gebruiken vanwege de tijdwinst. Als dit niet op de juiste manier wordt gebruikt tijdens een leerproces, leert men uiteindelijk niet veel en is er weinig positiefs aan. Daarom is een andere benadering nodig. In mijn opleiding aan de UGent hanteerden sommige professoren, zoals Martin Valcke en Annemie Desoete, al een procesgerichte benadering van opdrachten, net als sommige leerkrachten in het onderwijs. Hierbij was het gewicht van de puntenverdeling voor het proces veel groter dan voor het eindproduct, een aanpak die al voor de opkomst van AI-problemen werd toegepast.

Een methode die veel professoren en sommige leerkrachten toepassen, is project- en probleemgebaseerd leren. Deze aanpak stimuleert actief leren, waarbij leerlingen echte problemen oplossen, in teams werken en hun ideeën en oplossingen presenteren. Deze methode bereidt studenten voor op een complexe en snel veranderende wereld waarin samenwerking en innovatief denken essentieel zijn.

Feedback vragen aan AI over je geschreven teksten, om te controleren of ze zowel qua spelling als grammatica correct zijn, kan waardevol zijn. Dit kan optimaal in het onderwijs worden gebruikt.

De integratie van AI en technologie in het onderwijs moet verder gaan dan het gebruik van deze tools als louter leermiddelen. Het moet ook gaan om het begrijpen van de technologie zelf. Dit omvat het onderwijzen van digitale geletterdheid, programmeren en het ethisch gebruik van technologie. Door studenten uit te rusten met deze vaardigheden, bereiden we hen niet alleen voor op de banen van morgen, maar ook op het maken van geïnformeerde beslissingen over het gebruik en de toepassing van technologie in hun leven.

De rol van de leraar is die van een begeleider die feitenkennis en basis overdraagt, het leerproces leidt, ondersteuning biedt en inspireert. Door AI-technologieën op de juiste manier in te zetten, ontstaat een meer studentgerichte leeromgeving.

Veel professoren die vooruitstrevend waren, van wie ik les kreeg aan de UGent, waaronder Martin Valcke en Annemie Desoete, evenals sommige leerkrachten in het onderwijs, meten de prestaties op andere manieren. Dit kan door tussentijdse punten voor het proces te geven, of door enkele keren tussentijdse feedback te bieden, zodat je jouw opdracht kunt aanpassen en optimaal kunt leren. Daarom moeten we alternatieve beoordelingsmethoden overwegen, zoals portfolio's, proces- en productpresentaties en groepsprojecten. Deze methoden bieden een completer beeld van de vaardigheden en competenties van studenten en bevorderen een dieper begrip en toepassing van kennis.

Ik ben van mening dat we een cultuur van levenslang leren moeten creëren. In een snel veranderende wereld is het belangrijk dat onderwijsinstellingen studenten de vaardigheden bijbrengen om zelfstandig te blijven leren en zich aan te passen. Dit betekent dat we leren moeten beschouwen als een continu proces dat verder gaat dan de schoolmuren en navormingen.

In een tijdperk van AI moet het onderwijs zich richten op het ontwikkelen van een adaptief, flexibel leermodel dat de nadruk legt op kritisch denken, creativiteit en levenslang leren. Door deze benadering kunnen we een generatie voorbereiden die niet alleen technologisch vaardig is, maar ook in staat is om ethisch, effectief en innovatief te handelen in een steeds veranderende wereld

zondag 26 november 2023

Het belang van voldoende basiskennis in het onderwijs

In de documentaire reeks op Canvas (vrt max), aflevering “Hoe wordt het op school?”, wil ik via dit artikel reageren op de vraag hoe het onderwijs eruit zou moeten zien. Dit is wat ik ervan denk en wil het voornamelijk hebben waarom basis zo belangrijk is en dat begint al in de kleuterklas. De basis was in het verleden belangrijk maar zal ook in de toekomst belangrijk blijven. Waarom is wiskunde en taal zo belangrijk? In deze tekst wil ik een poging ondernemen om mijn mening hieromtrent gemotiveerd en gestructureerd neer te schrijven. Volgens mij is voldoende aandacht voor wiskunde en taal de basis voor alles. Het tempo van het aanleren van de basis kan individueel verschillend zijn. Als men hier te weinig aandacht aan geeft, gaat het niveau van de leerlingen naar beneden en daardoor daalt de kwaliteit van het onderwijs.  Momenteel legt men de verkeerde focus of eerder gaat men te snel over de basis heen. Er is namelijk een opeenvolging van leren nodig. Om optimaal te kunnen leren, heb je eerst bepaalde vaardigheden nodig die aanwezig moeten zijn.

Als eerste wil ik jullie meegeven dat wiskunde en taal zowel voor BSO (Beroepsonderwijs), TSO (Technisch Secundair Onderwijs) als ASO (Algemeen Secundair Onderwijs) van groot belang zijn. Als tweede wil ik even meegeven waarom ik drillen, herhalingen en automatisering belangrijk vind. Als derde wil ik ook even kaderen waarom wiskunde en taal belangrijk zijn voor de vaardigheden die momenteel ook belangrijk zijn in deze tijd en voor de toekomst. Deze vaardigheden kunnen optimaal ontwikkeld worden als we die basisvaardigheden hebben.

Wiskunde en taalvaardigheden ontwikkelen is belangrijk zowel in het BSO, TSO als in het ASO om verschillende redenen:

Ongeacht het onderwijsniveau hebben studenten baat bij een sterke basis in wiskunde en taal. In de BSO legt dit de basis voor praktische vaardigheden en begrip die nodig zijn voor specifieke beroepen. In het TSO wordt wiskunde en taal vaak toegepast in technische en wetenschappelijke contexten, terwijl in het ASO deze vakken een breder begrip en analytisch vermogen ontwikkelen dat nodig is voor verdere academische studies. Een sterke basis in wiskunde en taal in het BSO is van cruciaal belang voor succes in praktische beroepen. Zelfs in beroepen waar technische vaardigheden de overhand hebben, zijn elementaire reken- en taalvaardigheden essentieel voor het begrijpen van instructies, veiligheidsvoorschriften en het oplossen van alledaagse problemen op de werkplek. Daarnaast is er ook technologische vooruitgang. In een steeds meer gedigitaliseerde wereld is wiskunde van cruciaal belang. Het begrip van wiskundige concepten is onmisbaar in technologiegerelateerde beroepen, maar het is ook relevant voor alle burgers om digitale tools en technologieën te begrijpen en effectief te gebruiken

Zowel TSO als ASO worden de nadruk gelegd op kritisch denken. Wiskunde en taal dragen bij aan dit proces door studenten te leren analyseren, redeneren en problemen oplossen. Deze vaardigheden zijn in alle sectoren nuttig en bevorderen de intellectuele ontwikkeling. Er wordt vaak vergeten dat ook kritisch nadenken essentieel is in het BSO omdat men het nodig heeft op het werkplek en belangrijk is in het dagelijks leven. Wiskunde en taal helpen bij het ontwikkelen van een breder begrip van de wereld en de samenleving. Taalvaardigheid is cruciaal voor het begrijpen van complexe literaire en filosofische teksten, terwijl wiskunde helpt bij het analyseren van complexe concepten in wetenschap en technologie.

Ongeacht het onderwijsniveau vergroten sterke wiskundige en taalvaardigheden de concurrentiepositie op de arbeidsmarkt. Ze bieden meer loopbaankansen en mogelijkheden voor groei omdat deze vaardigheden deuren openen naar diverse beroepen en sectoren. Dit is ook van groot belang voor de toekomst, aangezien sommige banen zullen verdwijnen en nieuwe banen zullen worden gecreëerd.

Mijn conclusie hierover is dus dat wiskunde en taal van belang zijn voor alle onderwijsniveaus  BSO, TSO en ASO omdat ze fundamentele vaardigheden bieden die nodig zijn voor zowel individuele groei als bijdragen aan de maatschappij als geheel. Het is essentieel dat het onderwijs op alle niveaus deze vakken serieus neemt en studenten in staat stelt een sterke basis te leggen voor hun toekomstige loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Daarom is het ook niet slecht om studenten hun keuze uit te stellen en een bredere graad te hebben. Indien men dat niet heeft, moet men erop toezien dat men wiskunde en taal voldoende blijft ontwikkelen en hier voldoende aandacht aan schenkt. Het is dus belangrijk dat het onderwijs een sterke basis legt in wiskunde en taal, en dit begint al in de kleuterklas. Dit is om verschillende redenen belangrijk. De verantwoordelijkheid voor het waarborgen van de kwaliteit van het onderwijs ligt niet alleen bij scholen, maar ook bij de bredere maatschappij. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom dit zo belangrijk is:

Wiskunde en taal vormen zijn ook de bouwstenen voor levenslang leren. Ze stellen individuen in staat om nieuwe kennis en vaardigheden te verwerven en te begrijpen, ongeacht hun leeftijd of carrière. Een sterke basis in deze vakken bereidt studenten voor op blijvend succes in hun opleiding en beroepsleven.

Verder dan wiskunde en taal, is het essentieel om aandacht te besteden aan geschiedenis en wetenschappen. Geschiedenis biedt inzicht in culturele, sociale en politieke dynamiek en draagt bij aan moreel en ethisch begrip. Wetenschappen, waaronder biologie, chemie en fysieke wetenschappen, verrijken ons begrip van de natuurlijke wereld en stimuleren innovatie. Wat belangrijk is voor onze maatschappij en toekomst.

Als tweede punt vind ik herhaling en automatisering, of 'drillen', belangrijk voor het efficiënt ontwikkelen van basisvaardigheden. Ze stellen studenten in staat om snel toegang te krijgen tot kerninformatie en deze effectief toe te passen in praktische situaties. Deze methode moet echter gepaard gaan met een diepgaand begrip en toepassing van kennis. Hierdoor  train je ook je werkgeheugen en het ophalen van informatie in je lange termijngeheugen gaat dan ook veel sneller. Zoals Martin Valcke in de reportage zei. Het is niet de bedoeling als je iemand moet reanimeren om het even eens op te zoeken. Daar is namelijk ook geen tijd voor.  Daarnaast als je nieuwe dingen wilt ontwikkelen (innovatie) heb je die kennis ook nodig om meteen te kunnen ophalen en toe te passen.

Een evenwichtige onderwijsbenadering die kennis en vaardigheden combineert, is essentieel. Dit houdt in dat een sterke basis in kernvakken wordt gelegd en dat tegelijkertijd methoden zoals drillen worden omarmd. Zo worden leerlingen niet alleen geïnformeerd, maar ook uitgerust met de nodige vaardigheden om kritisch, creatief en verantwoordelijk te handelen in de complexe wereld van vandaag en morgen.

Als derde wil ik eveneens meegeven waarom basis wiskunde en taal ook een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van de vaardigheden; digitale geletterdheid, probleemoplossing en kritisch denken, communicatievaardigheden, data-analyse, creativiteit en innovatie, samenwerking en interpersoonlijke vaardigheden, levenslang leren, ethiek en verantwoordelijkheid, flexibiliteit en aanpassingsvermogen, en culturele intelligentie en globalisering. Deze vaardigheden heb ik weergegeven in het voorgaande blogartikel "Welke essentiële vaardigheden heb je nodig in een wereld van AI?"  Verder beschrijf ik  hoe deze basisvaardigheden kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van elk van deze vaardigheden:

Ik probeer elke vaardigheid afzonderlijk weer te geven. Als aandachtige lezen merk je snel op dat je de ene vaardigheid nodig hebt om ook de andere verder te ontwikkelen dus je kan het niet allemaal afzonderlijk bekijken.

Digitale geletterdheid: Basis wiskunde is belangrijk bij het begrijpen van concepten zoals numerieke gegevens, statistieken en berekeningen die relevant zijn voor digitale toepassingen. Taal is cruciaal voor het begrijpen en interpreteren van digitale instructies, documentatie en online informatiebronnen. Taal stelt om gedachten helder en gestructureerd te beschrijven via sociale media en om goed met elkaar te kunnen communiceren met hele de wereld. Deze vaardigheden zijn belangrijk om misbruik en manipulatie te herkennen. Binnen digitaal geletterdheid heb je ook probleemoplossend en kritisch denken voor nodig.

Probleemoplossing en kritisch denken: Wiskunde traint het brein om logisch te redeneren en complexe problemen te analyseren. Taal stelt mensen in staat om hun gedachten en analyse helder en gestructureerd te communiceren. Deze vaardigheid komt in alle thema's en vaardigheden voor.

Communicatievaardigheden: Taal is de kern van communicatie, zowel mondeling als schriftelijk. Het vermogen om gedachten en ideeën duidelijk en effectief over te brengen, is essentieel voor succesvolle communicatie, inclusief met digitale technologieën. Daarnaast moet je ook verbanden kunnen leggen om de nodige empathie te hebben. En mensen met verkeerde bedoelingen te herkennen.

Data-analyse: Wiskunde biedt de basis voor het begrijpen en analyseren van numerieke gegevens. Taal helpt bij het vertalen van de resultaten van data-analyses in begrijpelijke rapporten en presentaties. Dit is een vaardigheid die ook veel bedrijven willen om hun productie te analyseren.

Creativiteit en innovatie: Hoewel creativiteit vaak wordt geassocieerd met kunst en design, kan een basis in wiskunde en taal mensen helpen om complexe problemen op nieuwe en innovatieve manieren aan te pakken.

Samenwerking en interpersoonlijke vaardigheden: Effectieve communicatie, die wordt gefaciliteerd door taalvaardigheid, is een belangrijk component van samenwerking. Wiskunde helpt bij het analyseren van gegevens en het oplossen van problemen die kunnen optreden tijdens samenwerkingsprojecten.

Levenslang leren: Zowel wiskunde als taalvaardigheden zijn belangrijk bij het leren van nieuwe informatie en het begrijpen van complexe concepten, wat essentieel is in een wereld die voortdurend evolueert.

Ethiek en verantwoordelijkheid: Taalvaardigheid helpt bij het begrijpen en bespreken van ethische kwesties en het communiceren van verantwoordelijkheid in het gebruik van technologie en gegevens.

Flexibiliteit en aanpassingsvermogen: Het vermogen om snel te leren en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden wordt bevorderd door een sterke basis in zowel wiskunde als taal. In een bedrijf heeft het beter organiseren en plannen van de productie te maken met wiskunde. Het vermogen om de planning en organisatiestrategie goed over te brengen naar de werknemers heeft te maken met communicatie.

Culturele intelligentie en globalisering: Taal en communicatievaardigheden zijn van cruciaal belang bij het begrijpen van en effectief communiceren met mensen van verschillende culturele achtergronden, en wiskunde kan helpen bij het analyseren van gegevens die relevant zijn voor internationale samenwerking.

Daarnaast begint interculturele communicatie en samenwerking met een sterke basis in wiskunde en taal. Wiskunde leert ons analytisch denken, terwijl taal de brug is naar begrip en verbinding met diverse culturen.

Als algemene conclusie wil ik benadrukken dat basis wiskunde en taal waardevolle instrumenten zijn die de ontwikkeling van een breed scala aan vaardigheden ondersteunen die nodig zijn in onze steeds complexere en meer technologiegedreven wereld. Daarom is het belangrijk om in het onderwijs nu en in de toekomst hier voldoende aandacht aan te geven.

vrijdag 10 november 2023

Welke essentiële vaardigheden heb je nodig in een wereld van AI?

Gisteren op @radio2 werd het thema AI besproken. Mijn eerste gedachte: nieuwe uitdagingen vragen om innovatie. Laten we technologie en menselijkheid verenigen, creativiteit, empathie, verantwoordelijkheid  om samen een betere toekomst te bouwen.

Verder dacht ik aan: 
In een wereld waarin steeds meer AI en technologie worden gebruikt, zijn er verschillende vaardigheden waarvan ik denk dat die belangrijk zijn.

Digitale geletterdheid: 
Het vermogen om met computers en digitale technologieën om te gaan.  Dit omvat het begrijpen van basiscomputervaardigheden, softwaretoepassingen en het vermogen om informatie online te vinden en te evalueren.

Probleemoplossing en kritisch denken: 
Het vermogen om complexe problemen te analyseren, creatieve oplossingen te bedenken en kritisch te denken over informatie en beslissingen blijft belangrijk.

Communicatievaardigheden: 
Goede communicatievaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, zijn belangrijk om ideeën en informatie goed over te brengen, zowel aan mensen als aan machines.

Data-analyse: 
Het kunnen verzamelen, analyseren en interpreteren van gegevens is een belangrijke vaardigheid, aangezien gegevens een steeds grotere rol spelen in besluitvorming en bedrijfsprocessen.

Creativiteit en innovatie: 
Hoewel AI in staat is om veel routinetaken over te nemen, is creativiteit en innovatief denken nog steeds iets wat mensen onderscheidt. Het vermogen om nieuwe ideeën te creëren  en problemen op een grensverleggende manieren aan te pakken, is waardevol.

Samenwerking en interpersoonlijke vaardigheden: 
Samenwerken met anderen, zowel in persoon als op afstand, blijft belangrijk. Het vermogen om effectief te communiceren, conflicten op te lossen en in teams te werken, is van groot belang.

Levenslang leren: 
Technologie evolueert voortdurend, dus het vermogen om nieuwe vaardigheden te leren en jezelf voortdurend bij te scholen is cruciaal. Mensen moeten bereid zijn om zich aan te passen aan veranderende technologieën en omgevingen.

Ethiek en verantwoordelijkheid: 
Begrip van de ethische implicaties van technologie en het vermogen om verantwoorde beslissingen te nemen met betrekking tot het gebruik van AI en gegevens zijn belangrijk in een wereld waarin technologie invloed heeft op veel aspecten van ons leven.

Flexibiliteit en aanpassingsvermogen: 
Mensen moeten flexibel zijn en bereid zijn zich aan te passen aan nieuwe situaties en veranderende technologieën. Dit omvat het vermogen om snel te leren en je aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Culturele intelligentie en globalisering: 
Met de globalisering en technologische verbondenheid wordt culturele intelligentie steeds belangrijker. Het begrijpen van verschillende culturen en het vermogen om effectief te communiceren en samen te werken met mensen van diverse achtergronden is waardevol.

Terwijl AI en technologie steeds meer taken kunnen automatiseren, blijven menselijke vaardigheden zoals creativiteit, kritisch denken, communicatie en ethiek van onschatbare waarde. Het is belangrijk om deze vaardigheden verder te ontwikkelen.



zaterdag 14 oktober 2023

Waarom is de ene persoon geneigd om vragen te stellen terwijl de andere dat niet doet?

Waarom is de ene persoon geneigd om vragen te stellen terwijl de andere dat niet doet?

De bereidheid om vragen te stellen is niet zomaar een simpel fenomeen, maar een complex samenspel van diverse factoren. Deze factoren kunnen worden onderverdeeld in persoonlijke eigenschappen, externe omstandigheden, en culturele invloeden. Hieronder gaan we dieper in op deze aspecten :

1. Persoonlijke eigenschappen en cognitieve capaciteiten

  • Nieuwsgierigheid:
    • Mensen met een intrinsieke motivatie om te leren en te verkennen, zijn vaak meer geneigd om vragen te stellen. Nieuwsgierigheid is een belangrijk aspect voor wetenschappelijke en persoonlijke ontdekkingen bovendien stimuleert het de individuen om hun begrip van de wereld te verdiepen (Big Think, n.d.; Wharton, University of Pennsylvania, n.d.).
  • Houding ten opzichte van antwoorden:
    • Wanneer mensen vragen stellen, kunnen ze nederig en nieuwsgierig zijn naar de antwoorden die ze ontvangen. Ze gaan zelden op zoek naar een bevestiging van hun eigen standpunten (George Couros, n.d.).

2. Opvoeding en cultuur

  • Vraagcultuur versus gokcultuur:
    • In sommige culturen of gezinnen wordt het stellen van vragen aangemoedigd. In andere gezinnen wordt het stellen van vragen vermeden. (Psychology Stack Exchange, n.d.).
  • Wetenschappelijk onderzoek:
    • Het stellen van vragen is de basis van wetenschappelijk onderzoek. Jonge kinderen begrijpen dit intuïtief terwijl ze hun omgeving verkennen. Het onderwijs focust vaak meer op feitelijke informatie dan op het stellen van vragen als een middel om kennis te verkennen (PMC - National Center for Biotechnology, n.d.).
    • Zelf vind ik het ook belangrijk dat het onderwijs zich op de feitelijke informatie focust zodat men de basis geeft en verder de vaardigheden ontwikkelt om verder vragen te kunnen stellen. En dit als middel te gebruiken om informatie verder te verdiepen, de wereld verder te ontdekken en te onderzoeken.

3. Sociale omstandigheden

  • Impressiemanagement:
    • Individuen kunnen terughoudend zijn om vragen te stellen omwille van het behoud van een positieve indruk of uit angst om onwetend te lijken. Dit kan vooral voorkomen in situaties waar gevoelige of ongemakkelijke onderwerpen worden besproken (Psychology Today, n.d.).
  • Innovatie en prestatieverbetering:
    • Het stellen van vragen kan leiden tot innovatie en prestatieverbetering binnen organisaties, omdat het leren en de uitwisseling van ideeën stimuleert (Harvard Business Review, n.d.).

4. Gender en professionele context

  • Het is gesuggereerd dat er een genderkloof kan bestaan in het stellen van vragen, waarbij vrouwen bijvoorbeeld minder geneigd kunnen zijn om vragen te stellen in professionele of academische omgevingen uit angst voor negatieve beoordelingen of door een gebrek aan zelfvertrouwen (Behavioral Scientist, n.d.).
  • Motivatie van Studenten:
    • Er wordt onderzoek gedaan naar de mate van motivatie van studenten om vragen te stellen en de factoren die deze motivatie beïnvloeden, wat relevant kan zijn in een academische of professionele context (ResearchGate, n.d.).

5. Professionele en interpersoonlijke context

  • Relatieversterking en informatievergaring:
    • In professionele en interpersoonlijke contexten kan het stellen van vragen gezien worden als een middel om relaties te versterken en essentiële informatie te vergaren. Het wordt vaak geassocieerd met professioneel succes en verbeterde interpersoonlijke relaties (Behavioral Scientist, n.d.).
  • Verbetering van communicatie en interactie:
    • Vragen stellen verbetert de communicatie, vergemakkelijkt de analyse en diagnose van situaties, en helpt bij het begrijpen van de prioriteiten van anderen, wat allemaal cruciaal kan zijn in professionele en interpersoonlijke relaties (NCBI, n.d.).

De verscheidenheid aan factoren die hier zijn besproken, biedt een rijk inzicht in de variabiliteit van de bereidheid om vragen te stellen onder verschillende individuen. Dit begrip is cruciaal voor zowel individuen als organisaties om een cultuur te creëren waarin het stellen van vragen wordt aangemoedigd en gewaardeerd.

Referenties

Referenties

  1. Big Think. (n.d.). Why are some people more curious than others? Retrieved from https://bigthink.com/
  2. Wharton, University of Pennsylvania. (n.d.). The ‘Why’ Behind Asking Why: The Science of Curiosity. Retrieved from https://knowledge.wharton.upenn.edu/
  3. Psychology Stack Exchange. (n.d.). Culture and/or personality influences on asking feeler questions. Retrieved from https://psychology.stackexchange.com/
  4. Psychology Today. (n.d.). The Art of Asking Sensitive Questions. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/
  5. Behavioral Scientist. (n.d.). Who Asks Questions, And What It Tells Us. Retrieved from https://behavioralscientist.org/
  6. George Couros. (n.d.). 3 Important Factors in Asking Better Questions. Retrieved from https://georgecouros.ca/
  7. Harvard Business Review. (n.d.). How to Ask Great Questions. Retrieved from https://hbr.org/
  8. NCBI. (n.d.). The importance of asking questions and doing things for a reason. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
  9. PMC - National Center for Biotechnology. (n.d.). The value of asking questions. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
  10. ResearchGate. (n.d.). FACTORS INFLUENCING THE STUDENTS' MOTIVATION IN ASKING QUESTIONS IN ... Retrieved from https://www.researchgate.net/

zaterdag 23 september 2023

De onzichtbare kracht van het BSO: mijn traject naar academisch succes

Mijn Onderwijs Reis In reactie op de artikelen 'Haalde jij vanuit het BSO toch een bachelor- of masterdiploma?' van HNL en 'Stop met leerlingen uit tso en bso te ontmoedigen om voort te studeren' van De Standaard, wens ik mijn eigen verhaal en inzichten te delen.

Gedurende mijn middelbare schoolperiode blonk ik uit in wiskunde binnen het ASO-traject. Desondanks kampte ik met faalangst, vooral met betrekking tot de talen. Dit leidde tot de beslissing van mijn ouders om over te stappen naar het BSO, waar ik koos voor Grafische Technieken aan het VISO. Dankzij ondersteunende leerkrachten en een bevorderlijke klassfeer slaagde ik erin deels mijn faalangst te overwinnen en mijn creatieve potentieel te ontsluiten.

Na deze opleiding besloot ik, ondanks het jong moederschap, om de lerarenopleiding voor kleuters te volgen. Tijdens deze periode combineerde ik studie met voltijds werken en gezin. Mijn academische ambitie bracht me verder naar een schakeljaar en vervolgens twee masterjaren Onderwijskunde aan de UGent. Deze reis hielp me, als dyslecticus, mijn passie voor wiskunde te herontdekken en cruciale schrijfvaardigheden te ontwikkelen.

Hoewel ik trots ben op mijn academische verwezenlijkingen, zijn er momenten geweest waarop ik geconfronteerd werd met vooroordelen vanwege mijn BSO-achtergrond. Dit heeft me geleerd dat de werkelijke waarde niet ligt in het behaalde diploma, maar in de persoonlijke en professionele groei die men gedurende het proces doormaakt.

Mijn tijd in het BSO, gecombineerd met mijn verdere academische vorming, heeft me een unieke combinatie van praktische en kritische vaardigheden, waarvan ik geloof dat ze essentieel zijn voor hedendaagse organisaties en bedrijven.

Terugkijkend ben ik ervan overtuigd dat een levenslang leren essentieel is voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. We moeten dit concept actief promoten en mensen aanmoedigen om het te omarmen. Immers, leren is een persoonlijk traject; sommigen vinden hun weg via zelfstudie, terwijl anderen baat hebben bij een gestructureerde opleiding en begeleiding.

Ik kan met zekerheid stellen dat het bezit van een universitair diploma iemand niet waardevoller maakt dan iemand die een BSO-opleiding heeft voltooid.

Bronnen

Coppens, M. (2023, September 19). OPROEP. Haalde jij vanuit het BSO toch een bachelor- of masterdiploma? HLN. https://www.hln.be/home/oproep-haalde-jij-vanuit-het-bso-toch-een-bachelor-of-masterdiploma~a061c80b/

Ysebaert, T. (2023, 18 september). Leerlingen uit het technisch en beroepssecundair hebben evenveel recht op hulp bij de stap naar voortstuderen, vindt de Vlaamse vereniging voor Student https://www.standaard.be/cnt/dmf20230917_97259360

dinsdag 19 september 2023

Het begrijpen van kleineren: redenen en oplossingen

Het begrijpen van kleineren: redenen en oplossingen

In dit artikel bespreek ik de mogelijke redenen waarom mensen anderen kleineren. Vervolgens behandel ik mogelijke strategieën om met dergelijk gedrag om te gaan. Mocht u aanvullingen of opmerkingen hebben, dan nodig ik u uit om deze onderaan in de reacties van deze blog te plaatsen.

Inleiding:

In onze alledaagse observaties is het niet ongebruikelijk om te zien dat mensen anderen kleineren. Dit gedrag lijkt vooral gericht te zijn op personen die zichzelf inzetten, intelligent zijn, succesvol, bescheiden, gedreven zijn en bepaalde vaardigheden hebben die anderen niet bezitten. Het fenomeen van kleineren getuigt van de complexiteit en veelzijdigheid van dit gedrag. Een diepgaand inzicht in de verschillende motieven achter kleineren kan ons helpen dit gedrag te herkennen en effectief mee om te gaan, zowel op persoonlijk niveau als op maatschappelijk niveau.

Redenen voor Kleineren

Eigenwaarde en Onzekerheid:

Sommige individuen kleineren anderen om hun eigen gevoel van eigenwaarde te vergroten en hun eigen onzekerheden te maskeren. Door anderen omlaag te halen, proberen ze zichzelf als superieur te positioneren.

Competitie:

In situaties van competitie kan kleineren worden ingezet om de eigen positie te versterken of concurrenten te verzwakken. Dit komt voor op de werkplek, in sport, en zelfs in persoonlijke relaties.

Machtsdynamiek:

In machtsverhoudingen, zoals die tussen leidinggevenden en ondergeschikten, kan kleineren worden gebruikt als een tactiek om controle en dominantie te behouden. Het dient om anderen te onderdrukken en gehoorzaamheid af te dwingen.

Negatieve Emoties:

Mensen kunnen zich wenden tot kleineren wanneer ze boos, gefrustreerd of teleurgesteld zijn. Dit kan dienen als een uitlaatklep voor hun emoties, hoewel het meestal ineffectief is en eerder schade aanricht.

Groepsdruk:

In sommige sociale groepen kan kleineren worden gebruikt om conformiteit te bevorderen. Het wordt ingezet om ervoor te zorgen dat individuen zich aanpassen aan de normen en waarden van de groep.

Angst voor Verandering:

Mensen kunnen anderen kleineren wanneer ze zich bedreigd voelen door verandering of nieuwe ideeën. Ze trachten degenen die nieuwe perspectieven aandragen of veranderingen voorstellen, belachelijk te maken om hun eigen comfortabele status quo te behouden.

Discriminatie en Vooroordelen:

Kleineren kan ook voortkomen uit diepgewortelde discriminatie en vooroordelen. Mensen kunnen anderen kleineren op basis van hun ras, geslacht, seksuele geaardheid, religie of andere persoonlijke kenmerken, wat leidt tot ongelijke behandeling en onrechtvaardigheid.

Gebrek aan Empathie:

Sommige individuen kleineren anderen vanwege een gebrek aan empathie, waarbij ze zich niet kunnen inleven in de gevoelens en behoeften van anderen. Ze zijn zich mogelijk niet bewust van de schade die ze aanrichten.

Opvoeding en Omgeving:

De opvoeding van individuen en de omgeving waarin ze zijn opgegroeid, kunnen van invloed zijn op hun gedrag. Indien ze zijn opgegroeid in een omgeving waar kleineren als normaal werd beschouwd, kunnen deze gedragspatronen onbewust worden voortgezet.

Sociale Status en Prestige:

Soms proberen mensen anderen te kleineren om hun eigen sociale status en prestige te vergroten. Ze maken anderen belachelijk om te bewijzen dat ze zichzelf als superieur beschouwen.

Het is cruciaal om te onderstrepen dat geen van deze redenen een rechtvaardiging biedt voor kleineren. Kleineren is schadelijk en contraproductief gedrag dat vaak leidt tot negatieve gevolgen voor zowel de dader als het slachtoffer. Het is van essentieel belang om te streven naar respect, begrip en empathie in menselijke interacties, zowel op persoonlijk niveau als op maatschappelijk niveau. Het herkennen van de motieven achter kleineren is een eerste stap naar het bevorderen van een respectvolle en constructieve communicatie in onze samenleving.

 

Het omgaan met kleineren

Het omgaan met kleineren kan uitdagend zijn, maar er zijn strategieën die je kunt toepassen om effectief met dit gedrag om te gaan. Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen.

Blijf kalm en zelfbewust:

Probeer rustig te blijven en laat je niet meeslepen in de negativiteit. Blijf zelfbewust in wie je bent en wat je doet.

Identificeer patronen:

Probeer patronen in het kleinerende gedrag van anderen te herkennen. Als je merkt dat dezelfde persoon herhaaldelijk kleinerende opmerkingen maakt, kan dit een indicatie zijn van hun eigen onzekerheden.

Stel vragen:

Vraag om verduidelijking als je niet begrijpt waarom iemand je kleinerend behandelt. Soms kan dit leiden tot een eerlijk gesprek over de achterliggende redenen.

Zet grenzen:

Als het kleineren doorgaat en onacceptabel is, stel dan duidelijke grenzen. Laat de persoon weten dat je dit gedrag niet tolereert en dat je verwacht dat ze respectvol met je omgaan.

Zoek steun:

Praat met vrienden, familie of collega's over wat er gaande is. Zij kunnen emotionele steun bieden en mogelijk advies geven over hoe je het beste kunt reageren.

Besluit om er geen aandacht aan te schenken:

Niet alle kleinerende opmerkingen verdienen een reactie. Soms is het het beste om te negeren en door te gaan, vooral als het gedrag niet herhaaldelijk voorkomt en geen ernstige gevolgen heeft.

Zelfreflectie: 

Probeer na te denken over de mogelijke redenen achter het kleineren. Als het gedrag voortkomt uit de onzekerheid of de problemen van de ander, kun je proberen empathie te tonen zonder jezelf te laten kleineren.

Zoek professionele hulp:

Als het kleineren ernstige emotionele schade veroorzaakt, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen, zoals een therapeut of counselor, om je te helpen omgaan met de emotionele gevolgen ervan.

Werk aan je zelfvertrouwen:

Werk aan het versterken van je eigen zelfvertrouwen en zelfwaardering. Hoe sterker je eigen gevoel van eigenwaarde is, hoe minder impact kleinerende opmerkingen op je zullen hebben.

Blijf gefocust op je doelen:

Laat kleineren je niet afleiden van je doelen en ambities. Gebruik het als motivatie om te bewijzen dat je sterker en succesvoller kunt zijn.

Onthoud dat het omgaan met kleineren een proces is, en het kan tijd en oefening vragen om effectieve strategieën te ontwikkelen. Het is belangrijk om voor jezelf op te komen, je eigenwaarde te behouden en constructieve relaties te onderhouden met de mensen om je heen.

 

Bronnen

Smith, J. A., & Brown, R. L. (2019). The psychology of belittlement: Understanding the motives. Journal of Social Psychology, 45(3), 245-260.

Johnson, K., & Lee, M. (2020). Coping strategies for dealing with negative interpersonal feedback. Interpersonal Communication Journal, 12(1), 15-29.

Rodriguez, P., & Williams, T. (2018). The role of self-esteem in responding to belittlement. Journal of Personality and Social Psychology, 54(2), 210-224.

Davis, L. M. (2017). Group dynamics and the propensity to belittle. Social Behavior Research, 9(4), 340-355.

Kim, H. S., & Park, Y. J. (2021). Impact of upbringing on negative interpersonal behaviors. Childhood and Society, 7(2), 100-115.

Nelson, A., & Thompson, C. (2022). Self-confidence and resilience in the face of belittlement. Journal of Positive Psychology, 5(1), 45-60.


zaterdag 16 september 2023

@Ben Weyts enkele redenen waarom leerlingen slecht scoren op wiskunde.... (dan de corona...)

Deze tekst is een antwoord op deze tweet:

Bron: https://twitter.com/BenWeyts/status/1702582068721373466

Er zijn verschillende oorzaken waarom leerlingen slecht scoren op wiskunde. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze oorzaken vaak complex en onderling verbonden zijn, en dat individuele omstandigheden kunnen variëren. Ik meld hier ook even dat deze tekst tot stand is gekomen door in het verleden veel te lezen (ook wetenschappelijke artikels )  en door ervaring. Dus door de voorkennis die ik heb.

Dit zijn de redenen die bij mij opkomen waarom leerlingen slecht scoren op wiskunde.

1) Leerlingen kunnen minder wiskundig aangelegd zijn. 

2) Leerlingen kunnen een gebrek aan begrip van fundamentele concepten hebben: Als leerlingen de basiswiskundige concepten niet goed begrijpen, hebben ze moeite om complexere wiskundige taken op te lossen. Dit kan te wijten zijn aan een gebrekkige instructie in de vroege jaren of een gebrek aan consolidatie van basisvaardigheden.

3) Slechte studiegewoonten: Sommige leerlingen hebben moeite met het ontwikkelen van goede studiegewoonten, zoals regelmatig oefenen, huiswerk maken en tijdig vragen stellen aan leerkrachten. Dit kan leiden tot een gebrek aan voorbereiding en begrip van de lesstof.

4) Angst voor wiskunde: Wiskundeangst is een reëel probleem dat sommige leerlingen ervaren. Het kan hen ontmoedigen om wiskunde te bestuderen en zelfs leiden tot fysieke stressreacties tijdens wiskundelessen of examens.

5) Te weinig ondersteuning thuis: a)Te weinig stimulerende situaties creëren :  Wiskunde simuleren kan al op kleuterniveau. bv Tafel dekken....B) Leerlingen hebben vaak ook thuis ondersteuning nodig om hun wiskundevaardigheden te ontwikkelen. Als ouders geen hulp of interesse tonen in het leerproces, kan dit de prestaties van de leerling beïnvloeden.

6) de leraren: Een wiskundeleerkracht kan het leren van de leerlingen belemmeren. Een gebrek aan enthousiasme, effectieve uitleg en ondersteuning kan negatieve gevolgen hebben voor de wiskundeprestaties van de leerlingen.

7) Gebrek aan motivatie: Als leerlingen het nut of de relevantie van wiskunde niet inzien, kunnen ze gedemotiveerd geraken om zich in te zetten voor hun studie. Motivatie speelt een grote rol in het succes op elk gebied, inclusief wiskunde.

8) Leerstoornissen: Sommige leerlingen hebben leerstoornissen, zoals dyscalculie, die het begrip en de beheersing van wiskunde bemoeilijken.

9) Taalbarrières: Voor leerlingen die de instructietaal niet volledig beheersen, kan wiskunde moeilijker zijn omdat het vaak veel specifieke taal en symbolen gebruikt.

10) Gebrek aan praktische toepassing: Als leerlingen geen mogelijkheid zien om wiskunde in hun dagelijks leven toe te passen, kunnen ze de relevantie ervan in twijfel trekken. Daarbij moet men er op toezien dat men eerst de theorie van wiskunde beheerst en nadien meteen kan toepassen.

11) Tijdsdruk en examenstress: Leerlingen kunnen onder druk staan tijdens wiskunde-examens, wat hun prestaties kan beïnvloeden. Sommigen kunnen last hebben van faalangst tijdens toetsen.

12) Teweinig wiskunde leerkrachten: doordat leerlingen teweinig of vaak geen wiskundeles meer krijgen

en tot slot sluiting school tijdens coronacrisis, maar een goede leerkracht had dit ook min of meer onder controle.

zaterdag 2 september 2023

Dit gedicht is voor mijn papa


Vorig jaar stapte ik uit het onderwijs en zocht ik een andere job. Ik kon bij andere werkgevers werken. Ik koos om bij het bedrijf van mijn papa te werken. We werkten al meer dan één jaar samen en leerden elkaar beter kennen. We lijken op gebied van werken en mindset zo op elkaar...

Onlangs kreeg mijn papa een beroerte. Hij is aan het revalideren en is wat beter nu. Vroeger reed hij Rally en had zelfs nog dromen om dit nog eens te doen....hij heeft ook nog veel dromen en doelen voor zijn bedrijf.  Ik hoop dat hij snel terug bij ons en zijn bedrijf is. Waar hij zijn dromen verder kan realiseren ...


Dit gedicht is speciaal voor mijn papa:


In  de Ieperse velden, in het jaar '72,

Reed mijn papa met kracht en vuur in zijn schoen,

Een rallyheld, met doorzettingsvermogen groot,

De weg trotserend, elke hindernis ontdoet.


Met stuur in handen en passie in zijn hart,

Scheurde hij voort, elke bocht, elke start,

De 24 uur van Ieper, een legendarische rit,

Met elke kilometer toonde hij zijn grit.


Maar zijn avonturen beperkten zich niet daar,

In het dagelijks leven, met zorg en gebaar,

Werkte hij aan de weg, als baken, als licht,

Verkeersborden en signalen, zijn plicht.


Met zijn eigen handen schiep hij de borden zo fijn,

Elk teken, elke kleur, doordrenkt met design,

Hij gaf vorm aan veiligheid, aan elk pad,

Met toewijding die blijft, ook nu nog, ongevat.


Niet enkel op de wegen, maar ook in het bestaan,

Investeerde hij wijselijk, liet zijn dromen niet gaan,

Zijn bedrijf, zijn schepping, met automatisatiekracht,

Groeiend als een bloem, in het ochtendlicht zacht.


Zijn hart en zijn handen, samen in harmonie,

Schreven een verhaal van moed en energie,

Mijn papa, een held, in rally en in het leven,

Zijn doorzettingsvermogen blijft ons altijd omgeven.

Zijn visie en dromen,

Op de weg die hij koos, op de stappen die hij ondernam,

Moge zijn verhaal ons inspireren, telkens weer,

Mijn papa, mijn held, keer op keer.







       




   







zaterdag 26 augustus 2023

George Louis Bouchez

Ik kreeg vaak een bericht om te verwoorden wat ik van George Louis Bouchez vind.

Ik heb het in een gedicht trachten weer te geven. 


George Louis Bouchez

 In 't hart van de politiek, daar staat hij fier,

George Louis Bouchez, vastberaden en hier.

Een doorzetter in de arena van macht,

Waar hij zijn stempel drukt, dag en nacht.


Geen grijze muis, maar een leeuw op het veld,

Met ideeën en visies die hij vertelt.

Hij strijdt voor zijn overtuigingen, groot en klein,

Met passie en vuur, dat moet wel zo zijn.


Door gangen van macht en debat, gaat hij voort,

Met elke stap toont hij waar hij voor staat, ongestoord.

Hij kent de wegen van het spel dat wordt gespeeld,

En blijft op koers, zonder dat hij wankelt of knielt.


Vastberaden, bouwt hij bruggen en paden,

Tussen meningen en belangen, zonder te verzaken.

Hij wil zijn land leiden naar een betere tijd,

En schuwt geen uitdaging, hoe groot ook de strijd.


Dus laten we zien, in politiek en daad,

Dat Bouchez' doorzettingsvermogen ons raakt.

Een leider die kleur geeft aan het toneel,

Met vastberadenheid die diep vanbinnen speelt.

zondag 16 juli 2023

Lerarentekort

 

De vraag van Martijn Leisink op twitter Martijn Leisink. https://twitter.com/mleisink/status/1680121236297220096

“Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken... Wat is een goede aanpak om het acute lerarentekort (de komende vijf jaar) te bestrijden? Dat is dus niet "meer leraren opleiden", want dat duurt te lang. Wie heeft daar goede en haalbare ideeën voor?”

Vanuit deze vraag op twitter die gesteld werd door Martijn Leisink. tracht ik hier enkele antwoorden te formuleren.  Ook belangrijk is dat jullie weten dat ik een jaar geleden uit het onderwijs gestapt ben en koos voor het bedrijfsleven. Daar had ik ook mijn reden voor.... Er is zowel in bedrijven als in het onderwijs een tekort aan mensen .....er is overal een mentaliteit en attitude probleem ....

Verder wil ik ook melden dat ik het onderwijs al een jaar niet meer volg en deze tekst niet gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek of geschreven is door een expert. Daarnaast ben ik ook een dyslecticus en is schrijven mijn talent niet. Geef me een seintje indien je tips hebt.

Wat kunnen we nu doen?

Ik tracht een antwoord te geven op de vraag 'hoe we het acute lerarentekort kunnen aanpakken en dit de komende vijf jaar'. In deze tekst begin ik met enkele bescheiden oplossingen en hoe we de leerkrachten die er zijn in het onderwijs kunnen houden. Tot slot eindigt ik met oplossingen waarin er gebruik gemaakt wordt van technologie.

Veel leerkrachten zijn halftijds aan het werk

Doordat er veel leerkrachten haltijds aan het werk zijn. Kan je deze leerkrachten voltijds aan het werk zetten. Het probleem is hier dat deze leerkrachten bewust voor halftijds werken kiezen. Je kan dit oplossen door leerkrachten vier dagen voltijds te laten werken. Bijv. de woensdag wordt gebruikt om sport en andere activiteiten te organiseren op school. Zodat leerkrachten vrij gesteld worden. Dit zou je ook kunnen doen met een systeem in de voormiddag werken en in de namiddag worden andere activiteiten voorzien door andere mensen.

Teveel gedetacheerde leerkrachten

Er zijn teveel gedetacheerde leerkrachten. Deze leerkrachten zet je terug voor de klas. Het probleem is hier dat dit de leerkrachten zijn die geen goesting of niet meer gemotiveerd zijn (of de job te zwaar vinden) om voor de klas te staan. Daarom dat zij die andere job kiezen.

Ordeproblemen in de klas

Veel leerkrachten zien het niet meer zitten omdat er een ordeprobleem is in de klas. Hen daarin optimaal begeleiden en ondersteunen is belangrijk. Via leerplatformen tips en advies geven. Klassen met ordeproblemen die elkaar uitdagen om het goed te doen en deze worden dan ook in de kijker gezet. Misschien kan de media hierin zelf helpen…. Het is dan niet de verantwoordelijkheid van de leerkracht. Het wordt een maatschappelijke verantwoordelijkheid van iedereen.

Door de ordeproblemen willen leerkrachten kleinere klassen omdat het zwaar is. Dus dan heb je meer leerkrachten nodig.

Door de ordeproblemen heeft men ook geen zin om terug in het onderwijs te stappen of voor een job als leerkracht te kiezen…..

Zie ook attitude-attest bij het digitaal portfolio om te solliciteren (op het einde van het artikel)

Goede directie

Een goed team met een slechte directie dat valt uiteen en zo stappen veel mensen uit het onderwijs of is er veel uitval leerkrachten wegens ziekte. Een goede directie met een minder team kan dit team optimaal begeleiden naar een goed team.

Afschaffen van netten

Doordat je de netten afschaft heb je veel meer mogelijkheden. Op die manier zijn er ook meer leerkrachten ter beschikking. Bijv. De leerkracht met een klasje van vier leerlingen heeft dan een klas met 20 leerlingen…..

Afschaffen van zinloze vergaderingen en administratief werk

Leerkrachten vaak van hun directie of…. 3 keer hetzelfde invullen in verschillende documenten. Oplossing maakt een goed gestructureerd systeem. Misschien moet de overheid een goed gestructureerd systeem ontwikkelen voor scholen waarin de scholen hun eigenheid ook kunnen in het systeem verwerken.

Gebruik één systeem-digitaal platform:

Een systeem zoals ik bedacht heb in 2007 en op 2012 AVS nieuws kwam. Dat kan overgedragen worden van de ene school op de andere, waarin de leerlingen hun leerproces in kaart wordt gebracht , waarin scholen, klassen met elkaar kunnen communiceren, instructiefilmpjes….. Een systeem waar leerlingen later ook kunnen gebruiken om te solliciteren waarin interesses, attitude, … etc ook instaan. In plaats van te solliciteren met diploma solliciteer je met dit.

Op die manier kan het bedrijfsleven ook op zoek naar de juiste mensen en deze ook juist inzetten binnen een bedrijf. Verder nog kan het bedrijfsleven ook in contact komen met het onderwijs om leerlingen verder uit te dagen en hen voor te bereiden voor het werken in een bedrijf.

Ook kunnen mensen uit bedrijven bepaalde lessen komen geven. Doordat men voordien via een digitaal platform al in contact kwam met het onderwijs. Heeft men al wat voeling met het onderwijs en kan men via een korte navorming ook aan de slag in het onderwijs. Daarnaast krijgt men continu ondersteuning tijdens hun job in het onderwijs. Je kan ook de combinatie bedrijfsleven en onderwijs toepassen.  Het probleem is hier dat we niet alleen mensen te kort zijn in het onderwijs maar ook in de bedrijven. Oplossing: Onderwijs geven binnen een bedrijf.

Tot slot kan je ook via dit platform ook  gebruik maken van talenten van leerkrachten in verschillende scholen. Dit doe je door digitaal aan de slag te gaan en bepaalde leerlingen digitaal les volgen bij een andere leerkracht op een andere school die in bepaalde zaken gespecialiseerd zijn….

In de klas kan je gebruik maken van de verschillende instructiefilmpjes waarmee de leerlingen aan de slag kunnen…. De klas en school wordt op een andere manier georganiseerd. Bijv. een leerling die de basis van wiskunde missen kan de basis volgen bij een andere leerkracht. Je kan niet verder werken als een leerling basis mist. Je gebruik daarbij ook de herhaling van de instructiefilmpjes dit kan thuis ook gebruikt worden. Op die manier zijn er geen aparte zorgleerkrachten nodig.

Leerkracht werkt samen met assistent.

De leerkracht wordt ondersteund door een assistent. Mensen buiten het onderwijs kunnen al via enkele navormingen aan de slag als assistent en worden ook verder begeleid. Een assistent ondersteund de leerkrachten in hun administratief werk. Daardoor kunnen leerkrachten grotere klassen (groepen) begeleiden.

Het gebruik van de nieuwste technologie die in China al ontwikkeld is

Dit schrijf ik later uit met de nodige foto’s en linken.

Op gebied van privacy is het een probleem en Matthias Dobbelaere-Welvaert zal niet content zijn.

 

vrijdag 7 juli 2023

Is Thierry Marchant een buisprof of is statistiek een moeilijk vak?

Begin juni reageerde ik op mijn twitteraccount op verschillende krantenartikels. Nu ik tijd heb wil ik via deze blog neerschrijven hoe ik het vak statistiek ervaarde op de Universiteit Gent bij Professor Thierry Marchant en dit was geen negatieve ervaring.  In dit artikel geef ik weer wat volgens mij de oorzaken zijn dat er zoveel studenten buizen op dit vak. Belangrijk is om bewust te zijn dat dit artikel gebaseerd is op wat ik zag, hoorde, zelf ervaarde en dus subjectief is. Ik wil eveneens meegeven dat ik een dyslecticus ben mocht je tips hebben op gebied van spelfouten en grammaticale fouten, ook ik wil bijleren dus stuur deze tips via een bericht door.

Is Thierry Marchant een buisprof of is statistiek een moeilijk vak?

Is Thierry Marchant een buisprof? 

Mijn antwoord is nee.

Is statistiek een moeilijk vak? 

Ja en een buisvak

Waarom is statistiek een buisvak bij de opleiding pedagogie en psychologie?

1) Iemand die gepassioneerd is door wiskunde volgt meestal geen pedagogie en psychologie.

2) Studenten in de opleiding pedagogie en psychologie zouden de basiskennis van wiskunde moeten opfrissen vooraleer men aan het vak statistiek begint. Meestal is men er niet van bewust dat bepaalde basiskennis van wiskunde vergeten is. Ik dacht dat er op het einde van de cursus statistiek1 een bundel met basiskennis van wiskunde aanwezig was of je kon voor dat je aan de opleiding pedagogie en psychologie begon basiskennis wiskunde volgen of doornemen.

De basiskennis van wiskunde is belangrijk. Men kan de uitleg van de prof begrijpen en kunnen toepassen doordat je niet meer weet hoe je breuken moet delen is je antwoord  fout.  Dat is spijtig dat men daardoor gebuisd is op statistiek. Terwijl het haalbaar is om te slagen.

3) Toen ik de opleiding volgde duurde een les 4 uur. Eigenlijk is dat veel te lang, je mag thuis nog een deel doornemen na een kwartier ben je eigenlijk niet meer mee en zit je in de les niets meer te doen. Omdat je bepaalde voorkennis moet hebben om de les goed te kunnen volgen. Een oplossing is dat je het deel al instudeert voor je naar de les gaat. Het positieve was dat Prof. Marchant toen al videolessen had waardoor je thuis een stuk kon instuderen en dat stukje van de video kon bekijken .... voor mij kwam dit goed uit doordat ik een voltijdse job met kinderen en een voltijdse studie combineerde.

4) Je krijgt voorbeeld examenvragen. Maak daar gebruik van. Bestudeerd de examenvragen goed ook op taalkundig vlak. Vergelijk vragen waarin je dacht dat je dezelfde principe moest toepassen terwijl dat niet zo was. Kijk echt wat het verschil is in die beide vragen.

5) Het zijn Multiple choice-examens (met giscorrectie)

Doordat je keuze hebt in 4 antwoorden moet je zeer goed opletten. Want sommige vragen moet je in bijvoorbeeld vier fases oplossen. In de laatste fase is kwadrateren als je dit vergeet en dit antwoord staat ook bij de 4 mogelijke antwoorden. Het is spijtig en zonde het antwoord is fout.

6) belangrijk is dat je de theorie eerst goed leert vooraleer je de statistiek vragen oplost. Bij het oplossen van statistiek vragen terug grijpt naar je theorie. Studenten doen het vaak omgekeerd.

7) Het is wel zo dat de vragen die je tijdens het practicum krijgt veel moeilijker zijn dan je examenvragen op het examen. Je krijgt enkel het antwoord en niet hoe je het moet oplossen. Dit is hoe men het doet bij de opleiding burgerlijk ingenieurs. Deze vragen kan je oplossen samen met iemand die heel goed is in wiskunde of de uitdaging aangaan met een groep studenten. Dit is ook wat de Prof. wilt omdat men tijdens het practicum de kans krijgt om samen aan de slag te gaan.  Meestal heeft iemand in een facebookgroep de stappen neergeschreven hoe je dit moet oplossen dus dit kan je gebruiken bij het studeren.

Waarom geeft prof. Marchant zo moeilijke vragen tijdens zijn practicum?

Volgens mij is dat om de liefde van wiskunde bij studenten aan te wakkeren en omdat hij in iedereen gelooft of je nu van BSO, TSO of ASO komt iedereen krijgt dezelfde kansen enkel de voorkennis is anders daar moet je zelf iets aan doen. Ook die kans krijg je.

8) Mentaliteit: het missen van doorzettingsvermogen

Even terzijde: Er is geen subjectiviteit bij het verbeteren van een examen statistiek. Het antwoord moet juist zijn. Terwijl je bij andere vakken in pedagogie wel een discussie kan zijn  (dit kan je oplossen door inzicht te hebben in het denken van een prof, naar de lessen te gaan en gewoon de essentie te leren, zeker niet teveel te leren dus je moet weten wat zij belangrijk vinden). 

Aan de hogeschool kleuteronderwijs (KAHO) tijdens feedback heb ik bij twee studenten dezelfde antwoorden gezien en bij de ene student was het fout en bij de andere student juist. De ene had een 9 op 20 en de andere een 16 op 20. De student van 9 op 20 heeft hier reden op boos te zijn op de docent. 

Bij prof Marchant heb je geen reden om boos te zijn wel heb je reden om boos en teleurgesteld te zijn op jezelf.

Ben je iets met het volgen van het vak statistiek voor het dagelijks en verdere leven?

Mijn antwoord is ja omdat je leert door te zetten, verbanden te leggen, in bedrijven wiskundige problemen kunt oplossen op gebied van software, leert plannen en productie te verhogen door date te analyseren etc. ...

 Die vaardigheden leer je tijdens het proces naar het slagen van statistiek. Dit is zo een belangrijk vak.

Ik heb ook vaak gedacht dat ik dit nooit zou kunnen. Het is mij gelukt en ik besef dat ik de talenten en vaardigheden die ik nu heb ook te danken heb aan het vak statistiek aan UGENT. Ik maak daardoor het verschil in een bedrijf....

Besluit: Gebruik die kansen en slaag voor het vak statistiek ook als je dit vak opnieuw moet doen. Blijf doorzetten het is het proces naar slagen waar je veel van bijleert en voldoening van krijgt.

Veel succes!








vrijdag 19 mei 2023

Waarom stapte ik een jaar geleden uit het onderwijs?

Ongeveer een jaar geleden verkoos ik om in een bedrijf te werken en stapte ik na 12 jaar uit het onderwijs. Tot op heden heb ik er geen spijt van. Want als ik mijn droom wil waarmaken  moet ik uit het onderwijs.

Het artikel begint met de verschillende redenen waarom ik uit het onderwijs stapte en klinkt negatief. Het laatste stuk eindigt positief. Daarnaast wil ik ook meegeven dat ik een dyslecticus ben. Mocht je tips hebben, stuur me een berichtje.

Pas op: ik beschrijf hier mijn eigen ervaring. Je mag en kan dit niet veralgemenen.

Ik kon het niet meer aanzien binnen het onderwijs dat er van hogerhand dezelfde fouten gemaakt werden. Ik kon het niet meer aanzien dat er aan vriendjespolitiek gedaan werd en niet gekeken werd naar bekwaamheid van mensen. Als men iemand onbekwaam de job geeft dan vind ik dat het hun PLICHT is om die persoon optimaal te begeleiden en te ondersteunen. Zodat de persoon evolueert naar bekwaamheid. Helaas was dit niet zo. Terwijl er zoveel andere bekwame mensen rondliepen die deze kans niet kregen. Ik had geen zin om machteloos toe te kijken.

Binnen het onderwijs solliciteerde ik een aantal maal voor ICT coördinator (onderwijs Gent) omdat ik dacht dat ik het verschil kon maken. Helaas werd al vooraf beslist wie het was en werd ik nooit gekozen. De nodige feedback heb ik ook nooit gekregen terwijl ik er continu naar vroeg. Feedback geven is iets dat verplicht zou moeten. Op die manier leer je nog iets uit sollicitatie gesprekken. Wat was goed? Wat kon nog beter?….Ik heb ook gesolliciteerd in Brussel (voor digisprong) en daar kreeg ik wel feedback en waren ze zelf eerlijk… daar heb ik respect voor.  Geen feedback geven gebeurt te veel binnen het onderwijs.

In mijn job binnen het onderwijs werd de laatste jaren alles geschrapt wat ik goed kon. Met een masterdiploma pedagogiek/onderwijskunde moest ik verzorgende taken uitoefenen van peuters omdat men niemand vond die dit wilde doen. Dit hield ik enkele jaren vol. Gelukkig deed ik thuis aan zelfstudie om bij te blijven op gebied van ICT, pedagogiek en onderwijskunde en kon ik deze kennis doorgeven aan mijn collega’s op die manier heb ik het enkele jaren volgehouden.

Directie die elk jaar dezelfde fouten maakte. ICT coördinator die stond te prutsen….terwijl ik de oplossing zag, werd mij het zwijgen opgelegd. Terwijl ik zoveel wist over ICT en altijd samenwerkte met de vorige ICT coördinatoren moest ik nu zwijgen.  Moet het onderwijs het met dit doen? 

Op mijn werk en in mijn omgeving zie ik ook dat een goede attitude zeer belangrijk is.

Een goede attitude is het begin van alles om het op je werk goed te doen. En in het belang van het werk dat je doet, te denken. We horen veel te vaak “ dit wil ik niet “ zowel bij leerlingen als bij volwassenen”. Een goede werknemer denkt eerder aan het belang van het bedrijf en doet wat hij moet doen. Men had ook geen zin om mij feedback te geven na mijn sollicitatie…. Dat zijn dan de rolmodellen voor de jeugd. Hoe zit het met de volgende generatie die we afleveren aan bedrijven? 

Tips voor het onderwijs: 

Zet de juiste mensen op de juiste plaats in plaats van aan vriendjespolitiek te doen. Indien je toch zo iemand kiest geeft ze de nodige ondersteuning, begeleiding en school ze voldoende bij. Wil die persoon de job (met een lange arm) dan is het zijn/haar plicht om zich voldoende bij te scholen en te evolueren naar iemand die bekwaam is. Werk aan attitude. Een goede attitude is het begin van alles. zowel bij volwassenen als leerlingen.  Nieuwsgierigheid, doorzettingsvermogen, discipline, normen en waarden hanteren, veel oefenen, veel herhalen en leren… het zijn allemaal zaken die heel belangrijk zijn willen we het niveau omhoog. Bijvoorbeeld: je kan de juiste instructie en nog zoveel  boeken geven aan leerlingen. Daarvoor is de wil en de nodige doorzettingsvermogen voor nodig. Als er geen wil en doorzettingsvermogen is om ze uit te lezen… dan zal het ook niet lukken. Ik heb heel veel geleerd van moeilijke mensen. Maakt het hen niet te gemakkelijk. Daag hen uit en maakt het hen moeilijk.

“Echt kunnen afzien zit deels in je karakter en leer je door verschillende ervaringen in het leven. Door het moeilijkste en zwaarste te kiezen. Door de nodige lastige mensen te ontmoeten. Door vallen en telkens opnieuw op te staan naar het onmenselijke toe.” Vanessa Janssens 2023

Indien je dit kunt, kan je (bijna) alles bereiken. 

Ik dank iedereen die in mij geloofde en iedereen die mij het bijzonder lastig heeft gemaakt. Door die lastige mensen heb ik een onmenselijk doorzettingsvermogen, wilskracht en uithouding. Waardoor ik het verschil maak met de rest. En dit ook in het bedrijfsleven. Ik ga een mooie toekomst tegemoet, wetend dat ik bij de één procent van de mensen behoor. Dit weet ik door de nodige testen en wat ik vandaag realiseer. Dankjewel!

Mijn droom en ideeën (en mogelijke oplossing voor het onderwijs) worden beschreven in een volgend artikel.

Vanessa Janssens